China blokkeert South Park vanwege Band in China aflevering

China heeft alle afleveringen, video's en discussies over South Park in China in de ban gedaan. Op Weibo (Chinese variant van Twitter), Youku (Chinese variant van YouTube ) en Baidu Tieba (Chinese variant van Reddit) is niets meer te vinden. Dit is zeer waarschijnlijk naar aanleiding van de recente aflevering van South Park genaamd Band in China. Let op, dit artikel bevat spoilers over deze aflevering!

In de aflevering Band in China wordt de Chinese censuur op de hak genomen. Randy wil zijn Tegridy verkopen in China, maar wordt bij aankomst aangehouden en komt in de gevangenis terrecht. Daar wordt hij gemarteld, moet speelgoedpoppen in elkaar zetten en moet hij teksten voorlezen over de Communistische Partij van China. In de gevangenis komt hij Winnie de Poeh en Knorretje tegen, die verboden zijn in China vanwege de vergelijking met Xi Jinping, president van China. Een andere verhaallijn in de aflevering gaat over Stan, Jimmy, Kenny en Butters die een metal band oprichten die populair wordt en de aandacht trekt van een manager die een film over hun wil maken. Echter moet het script steeds aangepast worden om te mogen laten zien in China.

De makers van South Park, Trey Parker en Matt Stone hebben gereageerd op de blokkade door China:

Net als de NBA, verwelkomen we de Chinese censuur in onze huizen en in onze harten. Ook wij houden meer van geld dan van vrijheid en democratie. Xi lijkt helemaal niet op Winnie de Poeh. Kijk deze woensdag om 10 uur naar onze 300e aflevering! Lang leve de grote Communistische Partij van China. Moge de sorghumoogst van de herfst overvloedig zijn. Alles oké zo, China?

Hierin verwijzen ze naar het in opspraak komen van de algemeen directeur van de Houston Rockets, die op Twitter het volgende had gezet: "Vecht voor vrijheid, voeg je bij Hongkong". Hierdoor liepen sponsors weg bij de Houston Rockets.